Administració

Palau Ausit LogoPalau Ausit

des de 1979
ESO, Batxillerat i Formació Professional

Cementiri de vaixells de la Primera Guerra Mundial en el nord d'Escòcia

Els alumnes de 4rt ESO han iniciat el tema de la guerra mundial. Aquí tenim informació que possiblement desconeixíem sobre uns "auto-naufragis" d'una flota alemanya a l'acabar la primera guerra mundial.

Diversos naufragis de la Hochseeflote, la Flota d'Alta Mar de l'Imperi alemany, romanen en el jaç marí de Scapa Flow, a les illes Orcadas, des de 1919 
Ludwig von Reuter, comandant de la flota imperial alemanya que es va internar en Scapa Flow, a les illes Orcadas d'Escòcia, va ordenar l'enfonsament dels seus vaixells durant el matí del 21 de juny de 1919, uns dies abans de la signatura del Tractat de Versalles, amb el qual va finalitzar oficialment la Primera Guerra Mundial.
El comandant alemany, convençut del fracàs de les negociacions de pau, volia evitar que els britànics o els seus aliats s'apoderessin dels bucs. Cinquanta-dos dels 74 vaixells es van enfonsar i en les dècades següents alguns van ser reflotados, remolcats i desballestats. Diversos naufragis de la Hochseeflote, la Flota d'Alta Mar de l'Imperi alemany, romanen des de llavors en el jaç marí de Scapa Flow.
"Ens hem centrat en els llocs que van ser investigats amb un sónar d'escombratge lateral en la primera fase del projecte i hem registrat i documentat amplis vestigis de la flota de la Primera Guerra Mundial que encara romanen en el fons marí", explica l'arqueòloga marina Sandra Henry en un comunicat recent d'aquesta universitat. "Les condicions subaqüàtiques eren perfectes i la visibilitat era bona i, per tant, els bussejadors han pogut prendre excel·lents fotografies i han realitzat vídeos que mostren l'estat dels naufragis", declara.

El passat 17 de febrer, sota un cel blau i buidat, un equip d'arqueòlegs marins va salpar cap a Scapa Flow a bord del MV Halton i amb l'objectiu de completar la segona fase del projecte German High Siguis Fleet Scrap Sites, impulsat pel Centre de Recerca Arqueològica de les Orcadas, l'Institut d'Arqueologia de la Universitat de les Terres Altes i Illes d'Escòcia i amb la participació de SULA Diving.

Palau Ausit Logo